2020. március 18., szerda

Szépírói kurzus 2020/tavasz/11 Goór Csaba elbeszélése

A Kodolányi János Egyetem Szépírói Műhelye idén is folytatódik. A kurzusra a felhívás itt olvasható, már lehet jelentkezni a következő, őszi félévre. A Próza kurzus hallgatója, Goór Csaba elbeszélése nem a karanténról, vagy a koronavírusról szól. Kivételesen arról, hogy az internetes "appok" milyen módon teszik tönkre életünket. Munkája annyira aktuális, hogy természetes módon a közlés mellett döntöttem. És nagyon gratulálok.



Goór Csaba

ÉLETASSZISZTENS

Vasárnap reggel megébredek, és beszédhangot hallok. A rádiós ébresztőóra nyolc óra tízet mutat.
„Ki a búbánat lehet az, aki hajnalok hajnalán cseverészik?”
Némi matatás, és megállapítom, hogy a feleségem ott szuszog mellettem, és abban is biztos vagyok, hogy a gyerkőc még javában durmol. Aztán a hólyagom összefog a kíváncsiságommal, és csak rávesznek, hogy elhagyjam az ágymeleget.
Mire kikecmergek, addigra megszűnik a hang, de a fürdőszobából, a csobogáson át újra meghallom. Felkapom a vastag üveglap tetejű szobamérleget és azt fegyverként magam elé tartva, lábujjhegyen lopódzom a hangforrás irányába.
- Kedves István, az Életasszisztens szolgálat üdvözöl. Azért bátorkodtam ezúttal felvenni a hívásodat, mert úgy érzékeltem, a gazdám időközben magától felkelt, és éppen közeledik felém. Átadom neked Andrást, hogy személyesen folytathassátok a beszélgetést. A viszont hallásra.
„Ki a faszomnak vagyok én a gazdája?”    
- Hali. István, te vagy az? Kivel dumáltál az imént?
- Ugye szívatsz ezzel az asszisztenssel, meg a hülye üzeneteiddel? Egyébként nem jöttök? Itt várunk benneteket menetkészen.
- Nem. Dehogy. Mi van!? Hova mentek? Szórakozik velem ez a szaros telefon. Várj egy pillanatot! Megbütykölöm és visszahívlak.
A készülék újra indult, ezért kérem, adja meg a SIM kártya feloldó kódot.
„Ok, elsőre eltaláltam. Feloldva.”
Szeretné megtekinteni a frissített verzió újdonságait? Igen-Nem
„Nem, marhára nem érdekel.”
Életasszisztens applikáció testre szabása? Igen-Nem.
„Ez meg mi a szar? Ez se nem. Már megint újítottak, és tök másképp néz ki a felület. Ki a franc kérte ezt tőletek, drága fejlesztők? Csak nem maga a hatalmas Gugli Mester? Újra tanulhatom ezeket a bolha pöcsén pattanás méretű ikonokat! Aha, István már kétszer is hívott. Mit akarhat ilyenkor? Egy sikertelen csöngetés, de ki vette föl másodszorra? Hát én aztán nem! Le vagyok némítva. Nézzük, mi történt!”
Jó reggelt kívánok, kedves István. Az Életasszisztens szolgálat üdvözöl. Sajnálom, hogy előző hívásodat gazdámnak nem állott módjában fogadni, de még a hálószobában tartózkodik. A naptárában nem látok bejegyzést, ami a korai megkeresést indokolná. Amennyiben mégis igényled a soron kívüli ébresztést, kérlek küldj OK választ erre az üzenetre.
„Baszki! Ezt meg mi? Ennyit azért nem ittam tegnap este. És István még válaszolt is erre a baromságra?”
Szórakozz a nénikéddel, drága barátom! Hol a fenyőben vagytok? Én bezzeg, bazeg megmondtam, hogy korai lesz a nyolc óra!!! Hívlak újra, de ha nem veszed föl …! K hideg van. Hozzá páleszt! Kell majd odafönt melegítőnek. Már ha egyáltalán elindulunk ma még. Üdv: István
„Miféle nyolc óra? Hű, csessze meg, a Kevély kör! Totál kiment a fejemből.”
*
„Mit villogsz itt nekem? Most meg bözsöngetsz is?”
- Kedves gazdám, András! Az elmúlt két órában, amíg távol voltál, intézkedtem egy sor ügyedben. Kérlek ellenőrizd a szöveges üzeneteidet valamint a magán és céges postaládádat. Utána szánj két percet az öt kérdésből álló elégedettségi kérdőív kitöltésére, amit az Életasszisztens applikáció főmenüjéből érhetsz el. Szükségünk van a véleményedre azért, hogy tökéletesíthessük a szolgáltatásunkat.
„Uff! Na neee! Mutasd, mit műveltél, te kis rohadék!?”
SpielerPlus – Confirmed the training on 25/03 – „Oké. Legalább nem marad az utolsó pillanatra!”
Szia Zsolt! Régen dumáltunk. Mi van veled? A jövő héten együtt ebédelhetnénk.  Mondjuk szerdán fél egykor? Üdv: András - „Hú, tényleg. Remélem sikerült a műtéted!”
Szasztok Skacok! A jövő keddi sörözést toljuk arrébb! Fogadóórára kell mennem. Mit szóltok a rákövetkező héthez? Bocs’. András – „Ezt meg honnan veszed pajtikám? Jé, már itt is egy válasz”
András!!! Ez már a harmadig elnapolás lenne. Aki bújt, aki nem, megtartjuk. Majd jössz később. Ádám - „Oké-oké, csak ne olyan hevesen!”
Sikeres időpont foglalás a március 24-i fogadóórára.
19:00 Kriszta néni, 19:20 Kata néni, 19:40 Kornél bácsi - „Szóval ez lesz sörözés helyett. Nem is, mert fél kilencre még odaérek. Addigra majd kikértek nekem egy IPA-t!”
dijnet.hu Sikeres bankkártyás fizetés – „Ez a gáz. De mennyire gáz, három héttel a határidő lejárta után! Kösz haver!”
dijnet.hu Sikeres bankkártyás fizetés – „Ez meg a víz-csatorna. Hé, ezt viszont nem kellett volna! Meg akartam reklamálni. Jut eszembe: honnan tudod a jelszót, te kis spicli? És hogyan cselezted ki az ujjlenyomat leolvasót? Nagyon veszélyes ürge vagy, hallod-e? Nem leszünk jóban, ha te is turkálsz a zsebemben!”
Kedves Sándor! A szerdai confcallon rám osztott feladat szerint a KGB Banktól további pontosítást kértem, amire tegnap megérkezett a válasz. Ezzel az utolsó részlet is tisztázódott, így nem látom akadályát a szerződés aláírásának. A Te naptáradban hétfő 11-13 óráig találtam a legközelebbi üres ablakot, amit a sajátomban is szabaddá tettem. Amennyiben visszaigazolod, küldöm a meghívót az összes többi érintettnek is. Üdv: András. – „De hát én nem vagyok ennyire Sztahanov, hogy vasárnap is! Nocsak, tizenkét perc múltán itt a válasz!”
Ok, toljuk ezerrel!
Send From Mobile – „Mi van Sanyikám, vasárnap is nézegeted a céges méljeidet? Vagy már neked is van ilyen micsodád?”
Sziasztok! A hétfő 11 órás meetinget, egy magasabb prioritású ügy miatt áttettem kedd 10-re. Köszönöm a megértéseteket. Üdv: András - „Hm, én nem vagyok ennyire gondos és összeszedett. De megint csak bátortalanul érdeklődnék, hogyan jutottál be a céges levelezőmbe? Nekem mindig az az érzésem, hogy agyon van szekurizélve. Vagy mégsem?”
„Hogy lehet veled egyáltalán szóba elegyedni? Hallasz engem, vagy csak akkor pofázol, amikor úri kedved úgy gondolja? Mégiscsak nézzünk bele abba az applikációba! Persze, hogy idetoltad a nagy arcodat az első pozícióba. Aszongya: Menü/Beállítások/Magánélet, és putty.”
Válaszd ki mely körben küldjek névnapi üdvözletet
minden ismerős - csak nők - csak családtag - senki
„A nagy túrót, senkinek”
Válaszd ki mely körben figyelmeztesselek közelgő születésnapra
minden ismerős-csak családtag-senki
„Fejből tudom, amit kell, vagy ha nem, akkor az asszonykám, azaz jelöljük meg a senkit.”
Válaszd ki a program ütközések feloldásának módját
automatikus-javaslattétel-figyelmeztetés-semmi
„Persze, feláldoztad volna a sörözést a fogadóóra oltárán. Max figyelmeztethetsz. Köszi”
Válaszd ki, hogy mely kapcsolataid rendszerességét figyeljem
szülők/nagyszülők:                  mind-csak élő-senki
„Mi van!? Bejáratos vagy a túlvilágba? Egyébként egyikük sem él, te baromarcú!
Kezdelek unni. Haladjunk gyorsabban! Közeli barátok- Senki, Ismerősök - ez is senki, Volt házastárs – ezt sem, meg ezeket sem.
Hoppá, itt álljunk csak meg!”
szerető:       mind-másik nemű-azonos nemű-elhagyott-senki
„Hű, de trendi vagy! Honnan tudhatsz te ezekről az ügyekről? Csak nem leselkedsz? Tán még dugnál is a gazdi helyett, ha volna neked olyanod?”
Itt sorold fel a haragosaidat, és határozd meg a kapcsolattartás jellegét
udvarias távolságtartó-visszautasító-gúnyos-undok-megalázó
„Hűha! Na, ebből elég volt! Nézzük mit mutat a Menü/Beállítások/Munkahely!”
Itt jelöld meg, hogy a hét mely napjain foglalkozzam munkahelyi ügyeiddel
mindig-munkanapokon-szombaton-vasárnap-ünnepnap-soha  
Itt szabályozhatod, hogy mely körben kövessem a levelezésedet
mind-főnök-beosztott-belső partner-ügyfél-senki
Időpontegyeztetés kezdeményezése a levelezésed követése alapján
automatikus-javaslattétel-figyelmeztetés-semmi
Meghívók elfogadása
automatikus-figyelmeztetés-semmi
„Nem, nem és nem! Ne tartsd a kapcsolatot senkivel sem, főleg a halottakkal ne! Nem írok fel egyetlen nevet sem a haragosok listájára. Nem kell, hogy turkálj a magán és céges leveleimben! Nem kell, hogy befizesd a számlákat, törleszd a hitelt, és nagyon kérlek, tartsd meg magadnak a befektetési tanácsaidat! Mindent semmire állítottam, és semmit sem mindenre, vágod?”
*
„Ha harc, hát legyen harc! Megsértődtél, hogy tétlenségre ítéltelek, mi? Erre te meg lefagyasztottad ezt a veriszmart kütyüt csak azért, hogy újra indítás után visszatérhess a gyári, mindent engedélyező beállításaidhoz, és az első adandó alkalommal alám vághass. Te mocsok, beköptél a főnöknél az irodában felejtett telón, hogy már három órája leléptem azzal, hogy egy óra múlva itt vagyok. És miért volt az a sejtelmes célozgatás a feleségemnek, hogy kavarok a kolléganőmmel? Rohadt alamuszi spicli, úgy letöröllek, mint a sicc! Csak tudnám, hogyan kell azt csinálni! Aha, pár másodpercig lenyomlak, és máris itt van ez a kedves, kicsi ablakocska:”
Eltávolítás.
„Erre most szépen rákoppintunk.”
Eltávolítja az alkalmazást? Mégse-Ok
Naná, hogy Ok! Csá kishaver!”
*
„Hogyan bújtál elő megint, te erőszakos dög? Két napja már kitöröltelek egyszer, nem? Miért kellett rám küldeni a tisztiorvost? Most itt rohadhatok a kórházban hetekig. Ha eddig nem sikerült, akkor itt majd összeszedem a nyavalyát. Kösz ezt is, meg azt, hogy negyvenhétszer szétkürtölted a világban:”
Sajnálattal közlöm veled, hogy Corona vírus fertőzést mutattak ki nálam. Kórházban vagyok. Imádkozz értem! Üdv: András
„Most aztán jól kikapcsollak. Sőt, összetörlek és kihajítalak, így ni!”
*
„Oké-oké, egyezzünk meg! Tudom, hogy érted, amit mondok. Két hét után úgy hajítottak ki a kórházból, ahogy előzőleg én a telefonomat a kukába. Ezalatt volt időm átgondolni a kettőnk dolgát. Ezután kicsit beleugathatsz az életembe, de módjával. Semmi szemétkedés, rendben? Szépen sorjában végig megyünk a beállításokon, és konszenzusra jutunk. Mindenki azt csinálja majd, amihez jobban ért, mint a másik.  Leveszed a vállamról a nyűgös ügyeket, de nem nyomulsz be az intim szférámba. Így lesz win-win a játszma.  Egyébként kösz az új telefont, amit a távollétemben megrendeltél. Igen nagyvonalú voltál velem, igaz a saját zsebemre tetted.”
*
Jó reggelt, Assziszt! Assziszem, a gazdád már megint megfeledkezett a mára megbeszélt programunkról. Légy szíves kíméletesen ébreszd fel Andrást, és gyengéden rúgd seggbe! Köszi: István.
Jó reggelt, kedves István! Nagyon sajnálom, de olyan ügyben, amiről nincs tudomásom, még én sem tudok eljárni. Itt vagyok a gazdám közelében, ezért azt javaslom, hogy lejátszom neki a kedvenc ébresztő nótáját. Óvatosan fokozom majd a hangerőt. Ha kedved van, te is beszállhatsz az éneklésbe. Mostantól mérve öt másodperc múlva kezdem. Pity-pity-pity-pity-és kezdi.
- Te álomszuszék, ébredj, hasadra süt a nap! Nem hallod, nem hallod a víg kakukkokat? Kakukk, szól már a fák alatt.

Pilisborosjenő, 2020. március 13.