2020. október 14., szerda

Szépírói kurzus 2020/ősz/8 - Somogyi Feri elbeszélése

 A Kodolányi János Egyetem Szépírói Műhelye idén is folytatódik. A kurzusra a felhívás itt olvasható, már lehet jelentkezni a következő, tavaszi félévre. A Próza-Dráma kurzus hallgatója, Somogyi Feri Camus ismert első mondatához kapcsolódott: "Ma halt meg anyám", ennek hatására írt egy elbeszélést, házi feladatként. Kiváló munkáját örömmel közlöm. 


SOMOGYI FERI:     

 

Anya meghalt

 

Ma halt meg anyám. Az előbb még itt állt mellettem, most pedig fekszik a szőnyegen, kezében a telefonkagylóval. Kiveszem a kezéből.

- Szia, nagyi, hogy vagy? Én jól. Persze, tanulok, odafigyelek, szót fogadok, igen, anya is jól van, az előbb még itt volt velem, de most lefeküdt, nem, nincs semmi baj, csak elálmosodott. Szia, nagyi, megmondom neki.

Hallod, anya, a nagyi nem érti, mi van veled. Olyan furcsa vagy, mint hajdanán a papa.

Minden azzal a széles levelű sötétzöld növénnyel kezdődött a kert végében. Láttam, hogy a nagyi titokban tépkedi, az istállóban apró darabokra vágja, és a kacsák elé szórja. A kacsák estére kidőltek, ott feküdtek élettelenül szanaszét az udvaron. Azt hittük elpusztultak. Összeszedtük, és egy ládába raktuk őket.

Reggel nagy meglepetés ért minket. A ládában egyetlen állattetem sem volt. A kacsák vígan rohangáltak, hápogtak az udvaron, élvezték az életet. Álltunk a nagyival szótlanul, és nem értettük mi történhetett. Igaz, ő egy kicsit mosolygott.

A következő napokban ez a furcsa dolog többször megismétlődött. Először a birkák hullottak el, majd a disznók dőltek ki, végül Hurka és Kolbász, nagyi két yorkshire terriere feküdt élettelenül az udvar közepén. Egy kis idő múlva szerencsére mindegyik állat visszatért közénk. Azaz nem mindegyik. Kolbász órák múlva sem mozdult, nagyi bármit csinált vele, menthetetlen volt. Az állatorvos mérgezésre gyanakodott, de mi nagyival nem tudtunk rájönni, hogy a kis kedvencünk mit ehetett, vagy ihatott, ami ezt okozta. Már majdnem megszólaltam, hogy elmondjam az elmúlt napok eseményeit, de a nagyi megszorította a kezemet. Rendben, ez legyen a mi titkunk.

Sokáig nem történt semmi említésre méltó, az állatok nem hullottak el, nagyi sem húzgálta ki a gyomot a kert végében. A nyár végén hazaköltöztem anyámhoz, vett egy új lakást. Dezső bácsi segített neki. Szerencsére ő csak ritkán jött át. Hetente kétszer. Ilyenkor anya mindig kipirult, sört vett elő a hűtőből, és nevetgélt. Aztán az iskolatáskám a kezembe nyomta, és bezárt a szobámba. Tanulj, súgta a kulcslyukon át. Persze, mit is tehetnék. Az egész életem abból áll. Anya folyton talál valami szorgalmi feladatot. Utálom Anyát. Ha nem tanulni kell, akkor bevásárolni. Persze sosem ad elég pénzt. Mindig nekem kell kitalálnom, mit hagyjak ott. Aztán velem kiabál, hogy csokit miért vettem, tejfölt meg miért nem. Olvasni sem hagy soha. Ha éppen elkezdenék, biztos beszélgetni akar. És csak mondja, mondja a magáét. Amikor pedig látja, hogy lopva a könyvbe pillantok, máris lendül a keze, és még el sem csattan a pofon, máris mondja, hogy ne haragudjak. De haragszom. Esténként a párnát fojtogatom, és azt képzelem, az anyám az.

Anya még mindig a szőnyegen fekszik. Várom, hogy felébredjen. A papával is így volt. Anyával rohantunk, mert telefonált a nagyi. A papa nem mozdult. A tévé előtti szőnyegen feküdt. Mintha aludna. Csak az arca volt egy kicsit fura, mintha fájdalmai lennének. Anyám a másik szobába ráncigálta a nagyit:

- Mit csináltál?

- Semmit.

- Ez neked semmi?

- Kérdezd Robertát.

- Kicsodát?

- Apád minden délután ott van nála.

- Javítja a tetőt.

- Van ott más is.

- Nincs ott semmi. Csak itt. Amit te csináltál.

A papa szerencsére egy fél óra múlva már a régi volt. Kanalazta a gulyáslevest, és nem emlékezett semmire.

Remélem anya is mindjárt felébred. Néz rám csodálkozva, aztán kéri, hozzam a táskáját, meg egy pohár vizet, beveszi a vérnyomás-gyógyszerét. Így lesz. Érdemes volt elmenni a nagyihoz, tépni pár gyomot, beáztatni, majd teát főzni belőle. Ahogy a nagyinál láttam.

Papa az eset óta nem megy segíteni senkinek. Ül a szobában, nézi a tévét, olvas vagy keresztrejtvényt fejt. Papa már nem a régi.

Remélem, anyám sem lesz olyan, mint korábban volt.

De mi van, ha nem ébred fel? Olyan nincs, mert akkor egyedül maradtam. Biztos a nagyihoz kerülök. Azt már nem. Annak nem lesz jó vége. Inkább ébredne fel végre már anya. Legyen minden a régi.

Nem. Azt már nem. Akkor inkább főzök egy teát Dezső bácsinak is, és fojtogatom tovább a kispárnámat. Igen, így lesz. Ébredj már fel, anya.

 

 


Nincsenek megjegyzések: