2008. április 1., kedd

Bomlik a kormány

Olvasom, hogy bomlik a kormány.
Rendben.
Kinek is jó ez? Jó lesz az SzDSz-nek? Nem. Hiszen az SzDSz szétesését, eljelentéktelenedését ez nem tudja megállítani. Ez nyilvánvaló.
Nem valószínű, hogy ebből a jelenleg 2 százalékon álló pártból 2010-re lesz egy 5 százalékos párt. A félő inkább az, hogy végképp búcsút vehetünk mindattól, amit az SzDSZ képviselt.
Jó ez az MSzP-nek?
Bizonyos értelemben igen.
Kisebbségi kormányt alakít, nem kell egyeztetnie a jövőben, nincs arról szó, hogy a döntéseiben alkalmazkodnia kellene. Viheti tovább a reformokat. Vagy inkább a "reformokat".
És valóban jó ez az MSzP-nek?
Gyurcsány Ferencnek biztosan jó. De senki másnak. Az MSzP-nek sem. Mert az MSzP-nek arculatot kell váltania.
Tulajdonképpen elő kellene ásni valahonnan egy jó politikust, aki képes megszólítani a vidéket, aki képes megszólítani az egyszerű embereket, aki egészen más alkat, mint Gyurcsány.
Kérdés: van ilyen ember az MSzP-én belül?
Úgy tűnik, van. Van egy miniszter, aki nyugodt háttérmunkával elérte, hogy ne legyenek gazdatüntetések, aki megmentette az országot a sorozatos útlezárásoktól, attól, hogy traktorok álljanak a Hősök terén. Emlékszünk: volt ilyen félelem bennünk, hogy ez lesz.
Ez az ember a jelenlegi földművelésügyi miniszter.
Gráf József.
Valószínűleg vele megnyugodna az ország, megerősödne az MSzP.
Lehet, hogy ő a jövő embere.
Mindenkinek üdv!

2 megjegyzés:

KKZ írta...

Én azért óvatosabban kezelném az SZDSZ 5%-át. Tény, hogy sosem látott mélyponton van a párt. De az is tény, hogy az eddigi kormányzati ciklusok alatt is jópárszor volt már a küszöb alatt a liberális párt.

Az SZDSZ-nek jelenleg nincs sok vesztenivalója, hiszen a "kormányon maradni" helyett, most gyakorlatilag az "életben maradni" mottó a legégetőbb. A szakítás következményei még nem láthatóak, de a szeptemberi parlamenti ülésszakra már egy kormányon kívüli, új elnökkel rendelkező párt lehetnek. Innentől fogva, ha támogatják kívülről a kormányt van kicsit kevesebb mint két évük összeszedni magukat. Kétségtelen viszont, hogy a kisebbségi kormányzás levét meg fogja inni az ország.

KKZ

Petőcz András írta...

Kedves KKZ,

amit írsz igaz, de az a bizonyos küszöb, az 5 százalék álomnak tűnik. Hogy új elnökkel mehetne szeptembertől? valahogy nem bízom benne. Egyetlen esélyt látok - ha az MSzP beviszi néhány SzDSz-es hívét a parlamentbe, ahogy az MDF-et bevitte annak idején a Fidesz. Ez jelenthet túlélést a pártnak. Ehhez viszont arra van szükség, hogy az SzDSz-en belüli ellentétek végre felszínre jöjjenek. El tudom képzelni, hogy létezik egy olyan kisebbségi kormány, amit 5-6 szadeszes képviselő támogat. Később belőlük lehet ez a bizonyos szatelit párt. Rosszul hangzik? Lehet. Az is rosszul hangzik, hogy nem lesz 2010-től az SzDSz a parlamentben.
Üdv.