2015. február 25., szerda

Szépírói Kurzus, 2015 tavasz/1

A Kodolányi János Főiskola Szépírói Műhelye idén is folytatódott. A kurzusra a felhívás itt olvasható, lassan már lehet jelentkezni a következő, az őszi félévre!
Buda Katalin a dráma kurzus keretében tanul, és ér el szép eredményeket. Mostani munkája első színpadi műve, de mindenképpen olyan munka, amely a publikum figyelmére is joggal igényt tart. 
Buda Katalin
57 nap


Személyek
Bori
Ágota
Sándor
Rendőr
Első jelenet

Napjainkban, egy tanyán.
Egyterű kis ház, az ablaktól balra a bejárati ajtó, jobbra a konyharész (egy kis fiókos asztalon rezsó, a falon polcos szekrény) vele szemben asztal két székkel. Az asztalon váza, benne tulipánok. A hálótértől egy könyvszekrény választja el. A könyvszekrényen egy kis rádió. A hálóban két ágy van összetolva (az egyik vetetlen), mellette éjjeli szekrény lámpával, a szekrényen Bori hajkeféje és szerelme fényképe. Fölötte a falon egy nagy falinaptár lóg.  Függöny választja le a fürdőhelyiséget. A tükör előtt egy állványon lavór, mellette vizes kancsó. Az állvány alatt vizes vödör. Egy parányi polc a falon, ahol Bori tisztálkodó eszközei vannak, és a parfümje.

Bori ébredezik. A Nap besüt az ablakon. Nyújtózkodik, ásítozik, majd kipattan az ágyból. A tükör előtt kibontott haját fésülgeti, közben egyre az ajtót lesi.

BORI: (bizakodóan) Ma biztos megérkezik. Érzem. A zsigereimben érzem. (hosszú hálóingében körbe-körbe táncol a szobában, a falon lévő naptárban bekarikáz egy napot) Már 57 napja, hogy elment. (szomorúan huppan le az ágyra, a hajkefe hanyagul lóg a kezében, a földet bámulja) Azt mondta három nap. Csak három.  Megköti az üzletet, és veszünk a városban egy lakást. Már nem sok kellett, hogy meglegyen a vételár. Azt mondta táviratozik, ha nyélbe ütötte a dolgot. Na, de legyünk optimisták! (felpattan, a fürdőszobába fut, felöltözik, egy parfümszóróval össze-vissza fúj, majd beveti az ágyat) Tudom. (határozottan, hangosan) Haza fog jönni. (bólogat) Talán már ma. Mindennek a legnagyobb rendben kell lennie. Minden a helyén kell, legyen. (izgatottan futkározik a lakásban, megigazítja a virágokat a vázában, kezével kisimítgatja az asztalterítőt) Szereti, ha rend van. A parfümömet is. Karácsonyra kaptam az én Sándoromtól. (befut a szobába, az éjjeli szekrényről elveszi Sándor fényképét, bekapcsolja a rádiót, a fényképet magához szorítva táncol, majd hirtelen megáll.) A tükörtojást is szereti. (két személyre terít, az asztal mellé ül, rákönyököl, kézfejei az álla alatt, bambul, majd újra kezébe veszi a fényképet és beszél hozzá) Azt mondtad, feleségül veszel. Adjunk el mindent, a falunkból ideiglenesen költözzünk ide a tanyára, lesz elég pénzünk. Hagyjam bátran ott a munkámat, majd te eltartasz. Pedig de jó munkám volt! Jól kerestem, a főnököm is elégedett volt, a kollégák is szerettek. (ellágyulva) Én, meg téged szeretlek Sándorom. Te, te nagyon dolgos ember. (megcsókolja a fényképet)
Ágota kopog az ajtón. Bori felugrik, megigazítja a haját, az ajtóhoz fut. Ágota kezében kosár, abban paprika, paradicsom, uborka. Bori, ahogy kinyitja az ajtót, Ágota rögtön a kezébe nyomja a kosarat, és indulna is.

ÁGOTA: (zavartan körbenéz, mintha valamit keresne) Csak érdeklődöm, hogy vagy. Minden rendben? Hoztam egy kis zöldet a kertből. (sietősen) Mennem kell, sok a dolog.

BORI: Ne siess már! Minden nap rohansz. Nem ráérsz? Téged sem vár senki odahaza. (betessékeli a konyhába, leülteti) Nem egy ivós fajta. És mindig tartja a szavát. Nem értem mi történhetett. Magával vitte az arany medálomat, az ő ékszereit is, az apjától örökölt régi zsebórát. (Ágota felállna, de Bori tartóztatja) Szerinted baja esett?

ÁGOTA: Dehogy esett! Dehogy esett! Holnap jövök újra. (kirohan az ajtón)

BORI: (utána néz, kis szünet) Nem értem Ágotát. Minden nap jön. Minden nap hoz valamit. Miért aggódik értem annyira? Mi oka, hogy így gondoskodjék rólam? Amióta Sándor elment, szinte naponta látogat. És mindig hoz valamit. (elhessegeti a kételyeit, kis szünet) Vannak még jóravaló emberek. Itt a tanyán nem csak, hogy ő lakik a legközelebb - bár az is vagy két órányira van -, de ő a legjobb hozzám. A többi szomszéd igen különös népség. Tartózkodóak, de főként bizalmatlanok. (leül az asztalhoz, lázasan kötögetni kezd, közben dudorászik) (a kötés megáll a kezében, az ablakhoz megy, kinéz rajta)

Második jelenet

(Este van. A fővilágosító a külső fényeket ki-, a lakásban felkapcsolja.)

BORI: Megint eltelt egy nap. (kis szünet) Sándorom, haza várlak! (leszegett fejjel megy be a szobába, álomba sírja magát)

Harmadik jelenet

Másnap reggel: Bori ébredezik. A Nap besüt az ablakon. Nyújtózkodik, ásítozik, majd kipattan az ágyból. A tükör előtt kibontott haját fésülgeti, közben egyre az ajtót lesi. Kopognak az ajtón. Bori hirtelen felugrik, megigazítja a haját és az ajtóhoz fut. Ágota kezében kosár, a kosárban kenyér, a kertjéből gyümölcs.

ÁGOTA: (zavart, mintha titka lenne) Csak érdeklődöm, hogy vagy. Minden rendben? Hoztam egy kis gyümölcsöt a kertből, meg kenyeret. Éjjeli sütés, tegnap dagasztottam. (már menne is)

BORI: Ne siess már! Minden nap rohansz. Nem ráérsz? Téged sem vár senki odahaza. (betessékeli a konyhába, leülteti, leül vele szemben, Bori Ágota nyakláncát kezébe veszi, Ágota hátrahőköl.) Oh! Ez a medál éppúgy néz ki, mint amilyen az enyém volt! Van egy titkos zárja, belül meg Sándor fényképe. Te kinek a fényképét őrzöd? (kapkodva kinyitja, hirtelen felugrik) De hisz ez az én Sándorom! (elképedve néz hol a képre, hol Ágotára)

ÁGOTA: (zavartan) Bori ne értsd félre, kérlek! Nyugodj meg, mindent megmagyarázok! Este visszajövök.

BORI: (kikelve magából, fel-alá járkál) Nem, nem, és nem! Most azonnal akarok válaszokat! Hogy került hozzád a medálom!? És hogy van bátorságod viselni, egyáltalán a küszöbömet átlépni!? Magyarázatot akarok! Most, azonnal!

ÁGOTA: (gyakran az ajtó felé pillant, suttogva mondja) Borikám nagy a baj, de nem tudom most elmesélni, este visszajövök. (a medált gyorsan az asztalra rakja, kifut az ajtón)

BORI: (Pár percig áll az ajtóban, Ágota után néz. Fel-alá járkál a lakásban, néha megáll, ide-oda ingatja értetlenül a fejét.)

Negyedik jelenet

 (Este van. A fővilágosító a külső fényeket ki-, a lakásban felkapcsolja.)

(Ágota halkan kopog)

BORI: (futva nyit ajtót)  A jó Isten szerelmére áruld el már, mi a csuda történt?

ÁGOTA: (idegesen liheg, keze a mellkasán, gyorsan becsukja az ajtót, kiles az ablakon, majd leül a székre.) Nem szabadna, de el kell mondanom neked valamit.

BORI: (megrázza Ágota vállát) Mondd már, mi történt!
Sándor beront az ajtón, ápolatlan, italos, kócos, tántorogva ordít Ágotára.

SÁNDOR: Mondtam, hogy nem beszélhetsz senkivel! Tisztességgel megfizettelek! Ez a hála? (megragadja Ágota karját, az ajtó felé vonszolja) (megjelenik egy rendőr)

RENDŐR: Minden rendben van, asszonyom?

BORI: (dermedten áll, igent bólint) (kis szünet, majd halkan) Sándor! Sándor! Mit tettél? (lerogy a székre, az arcát a kezei közé temeti)

ÁGOTA: Jövök vissza Bori! Nyugodj meg, mindent elmagyarázok! (elsiet)
Ötödik jelenet

(Felkel a Nap, Bori ugyanabban a testhelyzetben. Kopognak. Nem mozdul. Ágota kinyitja az ajtót, odafut Borihoz. Átöleli, majd leül vele szemben a székre.)

ÁGOTA: Bori tudnod kell, a te Sándorod egy szélhámos ember. Egy másik nővel akar a városba költözni. Hallottam, amikor egy férfivel beszélgetett. Azt mondta minden ékszeredet oda adtad, de a kazetta még nálad van, amiben a félretett pénzedet tartod. Valami módon meg akarja szerezni. Aztán észrevett. Megrémült, hogy elárulom, és a hallgatásomért cserébe adta azt a medált. De engem is figyelt. Nagyon óvatosnak kellett lennem.  Amikor legutóbb nálad voltam, azért hoztam magammal a medált, hogy legalább az visszakerüljön hozzád. Féltettelek is, azért jöttem majd minden nap. (Bori révetegen hallgatja Ágotát) Borikám! Hol tartod a kazettádat? Tegyük bele a medálodat, ott jobb helyen van. (Bori feláll, a medállal a kezében átmegy a hálószobába, az ágy alól előveszi a kazettát) Nem gondolod, hogy nálam jobb helye lenne? Biztos valakit küldeni fog érte.

BORI: Tégy Ágota úgy, ahogy jónak látod! (oda adja a kazettát, majd rádől az ágyra, sírdogál)

ÁGOTA: Zárd be jól az ajtót Bori, és a palettákat is az ablakon. Ne lássa senki, hogy itthon vagy. (magához veszi a kazettát, elmegy)

Hatodik jelenet

BORI: (tesz-vesz a lakásban, a könyvespolcról leemel egy könyvet, kivesz belőle egy vastag borítékot, az ajtóhoz fut) Ágota! Ágota! Majd el felejtettem, a kazetta üres… (elakad a hangja) Ez nem lehet igaz! (tagoltan, elképedve) Ez nem lehet igaz! (bezárja az ajtót, az ablakon a palettákat, befut a szobába, az éjjeli szekrényről a borítékba teszi a medált, leül az ágy szélére) Nem ezt érdemeltem. (kis szünet) Ezek hárman összeszövetkeztek. (két kézzel fogja a fejét) Én ostoba még hittem nekik! Én ostoba, mióta várom az én Sándoromat haza! (a borítékot az éjjeli szekrényre teszi, hanyatt fekszik az ágyon)

Hetedik jelenet

(Este van. A fővilágosító a lakásban felkapcsolja a villanyokat)(Bori az ágyon fekszik. Sírdogál.)

BORI: Pedig milyen szép volt a kezdetekben. (kis szünet) Nem tudom megérteni. Hogy süllyedhetett ilyen mélyre? És Ágota. Mennyire megbíztam benne! (oldalra fordul és alszik)

Nyolcadik jelenet

Reggel van. (A fővilágosító a fényeket kikapcsolja)
Bori ébredezik. A Nap besüt az ablakon. Nyújtózkodik, ásítozik, majd kipattan az ágyból. A tükör előtt kibontott haját fésülgeti, közben egyre az ajtót lesi.

BORI: (bizakodóan) Ma biztos megérkezik. Érzem. A zsigereimben érzem. (hosszú hálóingében körbe-körbe táncol a szobában, a falon lévő naptárban bekarikáz egy napot) Már 57 napja, hogy elment. (szomorúan huppan le az ágyra, a hajkefe hanyagul lóg a kezében, a földet bámulja) Azt mondta három nap. Csak három.  Megköti az üzletet, és veszünk a városban egy lakást. Már nem sok kellett, hogy meglegyen a vételár. Azt mondta táviratozik, ha nyélbe ütötte a dolgot. Na, de legyünk optimisták! (felpattan, a fürdőszobába fut, felöltözik, egy parfümszóróval össze-vissza fúj, majd beveti az ágyat) Tudom. (határozottan, hangosan) Haza fog jönni. (bólogat) Talán már ma. Mindennek a legnagyobb rendben kell lennie. Minden a helyén kell, legyen. (izgatottan futkározik a lakásban, megigazítja a virágokat a vázában, kezével kisimítgatja az asztalterítőt) Szereti, ha rend van. A parfümömet is. Karácsonyra kaptam az én Sándoromtól. (befut a szobába, az éjjeli szekrényről elveszi Sándor fényképét, bekapcsolja a rádiót, a fényképet magához szorítva táncol, majd hirtelen megáll.) A tükörtojást is szereti. (két személyre terít, az asztal mellé ül, rákönyököl, kézfejei az álla alatt, bambul, majd újra kezébe veszi a fényképet és beszél hozzá) Azt mondtad, feleségül veszel. Adjunk el mindent, ideiglenesen költözzünk ide a tanyára, lesz elég pénzünk. (kis szünet, majd, mint aki most eszmélt fel) Van elég pénzem Sándorom!  Megyek, és veszek magamnak egy lakást. A munkahelyemen is azt mondták, bármikor visszavárnak. (fogja a kabátját, a táskáját és bevágja maga mögött az ajtót)

Bori: (az ajtón kívül megáll egy pillanatra.) Nagy nap ez a mai.
Függöny le
Nincsenek megjegyzések: