2008. április 16., szerda

Európa öröksége

Európa nyomasztó öröksége címmel jelent meg Kertész Imre írása a Szombat honlapján. Az íráshoz hozzátenni semmit nem kívánok, egyszerűen csak szeretném, ha sokan elolvasnák.
Hozzátenni az íráshoz semmit nem kívánok, de továbbgondolni - a magam módján - szeretném. Vagy, pontosabban szólva, néhány szóban elmondani, miért is fontos a számomra ez az írás.
Kertész írása, ahogy ő maga is megfogalmazza, nem tartalmaz konkrétumokat. Mégis nagyon konkrét: elemzi, miért is indult el Közép- és Kelet-Európában egy fasizálódási folyamat. Érzékelteti, milyen veszélyben vagyunk, azáltal, hogy képtelenek vagyunk felismerni érdekeinket, hogy nem tudunk értékrendszert felépíteni.
Az írás egyszerre szól Európáról, mint a jövő lehetőségéről, és beszél a múltról is, a XX. század borzalmáról. Világosan beszél arról, hogy Európának gondolatilag is össze kell érnie, ahhoz, hogy ne csak vámunió legyen. Tulajdonképpen Európa fenyegetettségéről beszél ez az írás, a befejezést hadd idézzem: "Ne feledjük, hogy Európát magát is tulajdonképpen egy heroikus elhatározás hozta létre: Athén elhatározta, hogy szembe száll a perzsákkal" - írja Kertész.
Azt gondolom, hogy a Kertész Imre által említett fenyegetettség több irányú - Európán belül és Európán kívül is vannak olyan fundamentalista erők, amelyek szembemennek mindazzal, amit európai értéknek tekinthetünk.
Nekünk, magyar állampolgároknak különösen nagy a felelősségünk.
Ma van az Élet Menete. Kertész írásának idézésével erre is emlékeztetni akartam.