2008. június 24., kedd

Ferencvárosi tévé

A Könyvhét eseményeihez tartozik, hogy Orbán György vendége lehettem a Ráday utcában, az ottani könyvesboltban. Orbán ennek nyomán készített velem egy beszélgetést a 9s tévé televízió számára.

Fejtő temetése

Újból és újból előttem van, írnom kell róla. Fejtő Ferenc temetése. A Fiumei úti nemzeti sírkertben talált örök nyugalomra Feri, és meggyőződésem szerint, méltó helyre temették. Szép temetése volt, ha lehet azt mondani, hogy "szép" egy temetés. Bár, miért ne lehetne?
Tetszett, ahogy beszéltek róla. Méray Tibor, Párizsban élő barátként, Gyurcsány Ferenc, miniszterelnökként, tisztelőjeként. Örültem az állami temetésnek, mert Fejtő szimbolikus alakká nőtt, az európai magyar polgár alakjává.
Külön örültem annak, hogy a Litera lehozta az írásomat Feriről. Megemlékezésem ilyen módon mégicsak megmaradt, publikus lett, egy kicsi síremléket én is állítottam neki. Az írónak, aki olyan nagyszerű regényt írt, mint az Érzelmes utazás.
Isten Veled, Fejtő Ferenc! Vigyázz ránk, ha nézel minket, ha figyeled botladozásaink, ki tudja, honnan, talán valahonnan a magasból!