2023. november 8., szerda

Szépírói kurzus 2023/ősz/11 - Kovács Margit hangjátéka

A Szépírói Műhely idén is folytatódik. A kurzusra a felhívás itt olvasható, már lehet jelentkezni a következő, tavaszi félévre. A  Próza-Dráma kurzus hallgatója, Kovács Margit Klein T. László sajátos hangú novelláját dolgozta fel, írta át hangjátékká. Klein László novellája itt olvasható. Kovács Margit feldolgozása nagyszerű újraértelmezés, kiváló munka, öröm volt olvasni, öröm lenne rádióban meghallgatni! Gratulálok. 

 

Kovács Margit

Külföldön

(Hangjáték)

Klein T. László azonos című novellája alapján

 

Szereplők:

Gas

Csaj

Női hang 1

Női hang 2

Vöröshajú nagykontyú nő

Feketehajú, bubifrizurás

Kalapos szőke nő

Barna hajú nő

Rendőr

 Zene. Asztali telefon csörög ötször, majd sípolással átkapcsol üzenetrögzítőre. Férfi hang szólal meg, hangja ideges, de összeszedetten beszél.

Gas:   Azt hiszem, gáz van, öregem! Nagy gáz. Ezt jól elcsesztem. Mondtad, hogy legyek   óvatos, hogy ez itt egy furcsa népség, hogy a nők itt nem olyanok, blablablabla. Jó, néha neked is lehet igazad. Reggelig minden oké volt…

Az üzenet kezd halkulni és egyre erősödik a vasútállomáson várakozó emberek léptei, beszélgetések hallatszanak. Fütty szólal meg, majd elindul egy vonat. Beszélgetések, nevetések, beszélgetés foszlányok.

Női magassarkú léptek kopognak, lépcsőn fellépnek, ajtó nyílik, hallatszik, ahogy a táska puffan az ülésen, majd női sóhaj. Kicsit távolabbról két hölgy beszélget az időjárásról. Egy női hang zihálva csapja be maga mögött az ajtót. Fütty és vonat indul, kattogás lassú majd gyorsul.

Csaj:   De jó, elértük. Hogy aludtál? Milyen a szálloda?

Gas:    A szálloda egész jó, de a kaja! Borzalmas.

Csaj:   Igen az étel borzalmas sajnos. De legalább van még mit enni. Viszont ez a megbeszélés, remélem közelebb visz ahhoz, hogy tovább léphessünk a találmányom gyártásához. Nagyon nagy segítség lenne és talán az éhezést fel tudnánk számolni és nem kellene több konzervet ennünk.

A vonat megáll, felszállnak az utasok. Női hangok, beszélgetés, nevetgélés.

Gas:    Ennyire előrehaladott a dolog?

Csaj:   Igen. Ezen a vacsorán múlik minden. Ezért is viszlek magammal. Kicsit szórakoztatnod kellene a tárgyaló feleket. Semmi különösre nincs szükség, csak nevetgélj velünk, vesd be az összes férfi csáberődet. Lehet flörtölni, azt imádják.

Gas:    Rajtam nem múlik. Imádnak a nők.

Csaj:   Talán ők is jobban imádnának, ha egy kicsit jobban odafigyelnél a sminkedre. Ez most valahogy nem jó. Olyan mintha nem is lenne rajtad semmi. Mutasd. Nincs is rajtad pirosító. Szemed sem festetted ki rendesen.

Vonat lassít, megáll. Csikorgás. Táska csatjának a hangja. Kotorászás. Neszesszer cipzár hangja. Kotorászás. Kupak letekerése az alapozóról. Apró nesz. Kompakt tükör hangja, ahogy kinyílik.

Gas:    Akkor most újra sminkelem magam. Bár én jobban szeretem a pasztell árnyalatokat, utálom a harsányságot, de most akkor kivételt teszek.

Csaj:   (Gúnyosan és lenézően szól) Az jó lesz. De a hajad sem a legjobb. Felvehettél volna valami cuki ruhát. Most már mindegy. Legalább a blúzodon a felső néhány gombot kigombolhatnád, hogy látható legyen a göndör mellkas szőröd meg némi izom is. Na igen, így.

Zene. Vonat halad, a kattogása monoton hallatszik. Női gúnyos nevetés. Beszélgetések. Mocorgások, jövés-menés a háttérben. Nemtetszésüket kifejezve hüledeznek, távolabbról többször hallhatóak női hangok, hogy „hű ha”, „tényleg ezt csinálja?” „törvényszegő”.

Női hang 1:    Ezt, hogy képzeli?

Női hang 2:    Nem is értem! Hogy merészeli.

Vöröshajú nagykontyú nő: Meg fogod ezt bánni. Hogy merészeled? Vizsgálat indul ellened, ugye tudod? Ne! Ne nézz így. Nem rólad beszélek. Te egyáltalán nem számítasz. A Csaj van bajba. Hozzá beszélek. Neki tudni kell, hogy mit szabad és mit nem.

Csaj:   (nyugodtan, halkan beszélt) Ne izgasd magad Gas, nem lesz semmi baj. Majd elintézem.

Gas:    Nem izgatom magam, és másnak sem hagyom, hidd el.

Vonat ismét fékez. Csikorogva megáll. Mozgolódás a háttérben, a felszálló utasok léptei hallatszanak. Néhányan köszöntik egymást.

Csaj:   (továbbra is nyugodt hangon, de hangosan, hogy hallják) Amúgy is, ez nem volt sminkelés, csak korrekció és az nem bűn. Nem is értem, hogy miért gondoljátok ezt bűnnek.

Feketehajú, bubifrizurás:    (nagyon tudálékosan, kioktatóan) Pedig ez bűn. És jó lenne, hogy a törvényeket betartaná. Mert a törvény az mindenkire vonatkozik. Akárhogy is magyarázod, ez sminkelés volt, és ez törvényszegés.

Csaj:   Hát ezt nem hiszem el. Korrekció nem egyenlő a sminkeléssel. Ne vicceljünk már. Mennyire idétlen népség vagytok, és idétlen törvényeket akartok betartatni az emberrel. Ez elfogadhatatlan.

Kalapos szőke nő:     Igaza van. Ezt is a kormány találta ki. Nem tudják az éhezést megállítani, és ilyen őrült intézkedéseket hoznak.

Csaj:   Felháborodva             Te filmezel?

Vöröshajú nagykontyú nő: (határozottan és nagyképűen) Persze. Kell a vizsgálathoz bizonyíték. És most tájékoztatlak róla, hogy a vizsgálat el is indult. A következő állomásnál ott fognak várni a rendőrség emberei.

A vonat elkezd fékezni és lassan elcsendesedik. A női hangok, kiabálások, nevetések is lassan elcsendesednek. Az üzenetrögzítőn egyre erősödik Gas hangja, hallható, ahogy mesél...

Gas:    Ekkor tapadt rám a fejkendős, barnahajú nő. Egyre sustorgott a fülembe, közben szemezett a kalapos szőkével. Együtt vizsgáztunk, tudod milyen béna vagyok külföldi nyelvekből, szóval egy szót se értettem. Baker! Megállt a vonat, az összes ajtónál rendőrnő. A vöröshajú meg a fekete elállta a csaj útját. A barnahajú derekamra tekerte a kendőjét, a szőke a fejembe nyomta a kalapját, majd kirángattak a szerelvényből…

Zene. Gas hangja egyre halkul. Hangosbemondóból hallható a következő vonati indulása. Léptek zaja hallható.

Rendőr: Jöjjön velünk hölgyem. Hol van az férfi, aki sminkelt?

Csaj: Itt jött mögöttem. Biztosan elő fog kerülni.

Rendőr: Igazából nem is lényeges. Nekünk ön a fontos, jöjjön velünk. Az eljárás már elindult ön ellen a videó alapján, amit megkaptunk. Lenne még néhány kérdésünk.

Közben a kalapos szőke nő sürgetve.

Kalapos szőke nő:  Szedd a lábad. Kiviszünk innen. Mi ellenállók vagyunk és nem engedjük, hogy bedaráljon minket a rendszer. Iparkodj már!

Gas hangja újra erősödik az üzenetrögzítőn.

Gas:    De ismersz, én átlátok a dolgokon. Szerintem csak nem akarnak dolgozni. Még azt is mondta, hogy finom falat vagyok, tudod milyenek a nők. Mondanak mindent össze-vissza. Harcolnak a férfiak egyenjogúságáért, és harcolnak a férfiak egyenjogúsítása ellen. Engem például nem kérdeztek, akarok-e egyenjogúsítva lenni? Hogyne, hogy majd dolgozni kelljen, eltartani a családot, gondoskodni mindenről? Akar a halál, dolgozzanak csak a nők, úgyis mindent jobban tudnak. Mi csak tegyük azt, amihez értünk, legyünk szépek, mi vagyunk a szebbik nem, hát nem? Ez a természet rendje. A hímeknek színes a tollazatuk, nekünk szép az énekünk, mély a bőgésünk, és minket falnak fel az aktus végén. Kicsit aggódom…

Gas hangja halkul az elinduló vonat hangja egyre erősödik, majd, ahogy távolodik úgy halkul. Mozgójárda hangja hallható, gyors lépések, nesz hallható.

Kalapos szőke nő:     Gyere már! Sietnünk kell.

Gas:    Jó, jó! Megyek! Várjatok! Ott a kivetítőn! Ott a Csaj. Hová viszik?

Lépések lassulnak a mozgó járdán, de a járda folyamatosan megy.

Kalapos szőke nő:     Az ott a kihallgató szoba.

Gas:    (meglepődve és naivan) Kihallgató szoba? Minek oda kád, csempézett fal meg acélkampó? Inkább úgy néz ki, mint egy húsfeldolgozó üzem.

Zene. Egyre elcsendesül a vonatállomás zaja, madárcsicsergés, kutyaugatás hallatszik. Egy-egy autó zaját lehet hallani.

Kalapos szőke nő:     Végre kiértünk. Ez meleg helyzet volt.

Gas:    Köszönöm a segítséget.

Kalapos szőke nő:     Nagyon szívesen. Ha már így alakult, lenne kedved velünk vacsorázni?

Gas:    Nem is tudom.

Kalapos szőke nő: Na! Gyere!

Gas: De ugye nem konzerv lesz?

Kalapos szőke nő:     Neeem! Dehogyis! Nyami papi lesz. Nagyon ritka, speciális és nagyon finom étel. Ritkán lehet hozzájutni.

Gas:    Végül is miért ne? Úgyis ugrott a mai program. Csak még előtte el kell intéznem egy telefont.

Lépések. Pittyegő hang, berregés, ajtónyitás. Két női hang nevet, kulcs a zárban elfordul, ajtó nyitódik, villanykapcsoló kattanása. Lépések zaja kezd halkulni, Gas hangja visszhangzik.

Gas:    Máris megyek, csak telefonálok.

Mobiltelefon nyomógomb hangját lehet hallani. Hívás elindul, búg a telefon, elhalkul. Hangok felerősödnek, pakolás, poharak hangja hallatszik, ahogy egymáshoz érnek, egy üvegből dugó kipattan. Hallani, ahogy töltik az italt a pohárba.

Kalapos szőke nő:     Milyen fűszert használjunk?

Barna hajú nő:         Nekem mindegy. Nagyon régen ettem már Nyami Papit. Ha csak só lesz rajta az is megfelel.

Mind a ketten nagyot nevetnek. Konyhaszekrény nyitódik, csukódik. Fiókot kihúzzák betolják. Késélezés. Lágyan szól a zene.

Barna hajú nő:         Gas! Gyere már. Csak rád várunk.

Konyhai nesz halkul. Gas hangja erősödik, kicsit visszhangzik.

Gas:    Szóval, ha küldötök valakit a csaj miatt, szóljatok neki, hogy ne sminkeljen, és tartózkodjon a gyanús eredetű húskonzervektől. Amúgy Gas voltam. Na csá!

A telefonbeszélgetés vége. Néhány lépés és ajtó csapódása, majd egy puffanás, vonszolás hangja hallatszik. Zene.