2023. november 27., hétfő

Szépírói kurzus 2023/ősz/15 - Balassa Eszter elbeszélése

  A Szépírói Műhely idén is folytatódik. A kurzusra a felhívás itt olvasható, már lehet jelentkezni a következő, tavaszi félévre. A  Próza-Dráma kurzus hallgatója, Balassa Eszter azt a házi feladatot választotta, hogy Daniel Keyes híres regénye nyomán egy mentálisan sérült személy képzeletbeli naplóját írja meg. Kiváló munka, örömmel közlöm.


Balassa Eszter

Elfolyó idő

 Daniel Keyes Virágot Algernonnak című műve nyomán.

 

Május 7.

Dr. Hogyishívják ma aszt monta kezdjek el naplot irni hogy emlékezzek a fontos dolgokra. Megkérdesztem honnan tudjam mia fontos? Aszt monta, írjak le bármit ami az eszembejut. Nem hiszem hogy minden fontos ami az eszembejut, de a doki érti a dolgát ugyhogy inkább halgatok rá.

Nem értem, miért kell nekem ezeket írnom. Emlékszek a dolgokra. Ma is eszembejutott hogy ma van a Klárika szülinapja. Hány éves is lett? Aszt most nem tudom. De megyek is és felhívom, nehogy aszt higgye hogy elfelejtettem.

Felhívtam a Klárit. Nem örült neki. Aszt monta, nem ma van a szülinapja, hanem kéthete volt, és különbenis ma már felhívtam egyszer. Aszt montam jól van szivem az ember nem emlékezhet mindenre. Erre sohajtott egyet és aszt monta: Csak írd fel anya! Holnap beszélünk. Ésletette. Kiváncsi vagyok hogy tényleg beszélni fogunke. Én biztosan nem hívomfel.

 

Május 11.

Úgy döntöttem hogy átmegyek Kláriékhoz. Legalább kéthete nem beszéltünk és nem hallottam semmit az unokáimról. Nem tudom már teljesen az út vonalat, de aszt hiszem oda találok.

Most értem haza. Klárinak kellett hazahoznia. Mektaláltam a házat beis csöngettem, de nem Klári nyitotta ki az ajtót. Valami férfi volt. Kérdesztem hol van Klári. Aszt monta itt nem lakik Klári. Montam hogy de a lányom itt lakik az unokáimmal meg a mihaszna férjével. Sajnálja, itt nem lakik Klári. Dehát most voltam itten náluk montam. Azóta itt laknak hogy a Feri meghalt. Úgy gondolták nekem jobb lenne egy lakásban mint ebben a nagy házban egyedül, úgyhogy odattam nekik a házat. Mekkérdezte emlékszek e a Klárika telefonszámára. Montam hogy nem, de beírta abba a mütyűrbe amit adott hogy mindig legyen nállam. Elkérte és odaattam neki és felhivta a Klárit. A Klári odajött de nem volt boldog. Aszt monta már évekóta nem itt laknak. Furcsa. Nem emlékszek mikor elköltöztek.

Klári hazahozott. Sohajtozott egész uton és aszt magyarázta hogy szólljak neki mi előtt elindulok itthonról. Montam neki hogy meg akartam lepni őt meg a gyerekeket. Aszt monta ha szoltam volna neki eljött volna értem. De hát abban mi a meglepetés?

Mielött elment aszt monta beszélnünk kellene arrol hogy öregekothonába kéne mennem. Megmontam neki hogy tejjesen jol vagyok itt egyedül. Nem kel ápoló, nem kel senki. Nem megyek én sehova.

Vacsorát akartam főzni a Ferinek, de rájöttem hogy már nincsen itt. Talán mégis el kéne mennem abba az öregekothonába.

 

Szeptember valahányadika

Klárika tegnap átjöt szolni hogy ma költözünk be az othonba. Elöször meglepödtem de monta hogy már rég mekbeszéltük. Ugy tettem mintha eszembejutott volna. Denemigaz, nem is beszéltük megezt. Nemegyeztem én ebbe bele. Nemakarok veszekedni vele. Segitett csomagolni. Remélem jó hej lesz ezaz otthon.

 

Szeptember 30.

Az othonban attak valami gyogyszert. Dr. Valaki (mégmindig nem tudom a nevét tul hosszú) aszt monta beszethetem, de szerinte nem fog használni semmit. Azért beszettem hátha. Szerintem hasznát. Majnem minden reggel tudtam hol vagyok.

 

Október 4.

Klárika néha elhozza a gyerekeket, de szeretném ha többet lennének itt. Klári aszt mongya ez nem gyereknek való hej. Ő sem jön olyan gyakran. Aszt hiszem most már nem fél hogy kártteszek magamban.

Sokat jáccunk az Erzsivel. Leginkáb malmozunk meg römizünk, de nem mindig fejezük be a játékot. Elfelejtyük hogy ki jön. De nem zavar minket sokat nevetünk rajta.

 

November 15.

Klári már töbször is monta hogy elköltöznek valahova a gyerekekkel, de soha nem jut eszembe hova. Mekkérdezem az ápolót az Évát.

Az Éva aszt mongya Amerikába mennek. Hogy miért azt nem tuggya. De nem baj majd lekközelebb mekkérdem a Klárikát.

 

December valahányadika

Erzsike aszt monta halotta hogy a Kláriék már nem lesznek itt karácsonykor. Aszt monta sajnájja, de mindig jok a karácsonyok az otthonban. Kevesen vagyunk mert sokmindekit hazavisznek, de jo. Nem értem hogy lehet hogy az Erzsi ezt elöbb halotta mint én. De semmi baj, tudom hogy a Klári nagyon elfoglalt a költözésel.

 

Február

Amikor nem tudoma dátumot mindig mekkérdezek valakit, de sokszor elfelejtem beirniide. Aszt hiszem a helyesirasom is egyre roszabb. Soha nem tudtam tejjesen helyesenirni, de most egyre többet kel gondolkodnom a szavakon. Csunyábban is irok. Dr Valaki néha el akarja olvasni ezeket az irásokat, de nem mindig tuggya elolvasni őket. Aszt monta le kel futatni néhány vizsgálatot hogy kizárjunk bizonyos betekségeket. Montam neki hogy jólvan én bizom benne, de elötte beszéljen a Klárival. Monta hogy nyugodjak meg el lesz intézve és mosojgott.

 

Április 7.

Elveszett a fekete tollam. Ezért most ezzel a kékel irok. Kölcsönkaptam az Erzsikétől. Én a régi tollamat szeretném mert azt a Klárikától kaptam mikor kicsi volt. Nem tudom hány éves volt.

Elfelejtettem hogy miröl akartam irni. Megvárom amig eszembejut.

 

Oktober 10.

Nem találtam hogy hol van ez a füzet ezért másikba irtam eddig. De majd bemásolom ideis hogy meg legyen. Ha nem felejtem el. Mostanában sokmindent elszoktam felejteni.

Eszembejutott hogy hallotam az orvost a Klárival beszélni telefonon. Valami alchejmert emlegettek. Asziszem hogy tuttam régen ez mit jelent, de már nem tudom felidézni.

 

December valahányadika

A Klárika azt monta hogy hazaköltöznek! Tudom mert eszt nagyon meg akartam jegyezni. Hazaköltöznek amerikából hogy többet lehessenek velem. Az othonból nem visznek ki, de azért sokat lesznek itt. Aszt monta karácsonyra már ithon lesznek. Remélem nem felejtem el. De ha mégis talán még jobban fogokörülni nekik.

 

…………………

Klárika meg a gyerekek sokat vannak itt. Klárika föleg. Örülök amikor itt vannak de úgy érzem már nem tudok velük anyira beszélgetni. Nehezen mozgok és nehezen beszélek. Irni se tudok szépen. Remeg a kezem és nem akar megálni. De a Klárika aszt monta semi baj. Ha szeretném ő majd ir nekem. De nem akartam. Ezek az irasok szeméjesek. Aszt se szeretem ha az orvos elolvasa őket dehát mittudok csinálni. De semi baj. A Klárikáék itt vannak. Ő is. Meg a férje is. Meg a gyerekek is. Semi baj.