2021. február 16., kedd

Szépírói kurzus 2021/tavasz/5 - Papp Lídia novellája

 A Kodolányi János Egyetem Szépírói Műhelye idén is folytatódik. A kurzusra a felhívás itt olvasható, már lehet jelentkezni a következő, őszi félévre. A  Próza-Dráma kurzus hallgatója, Papp Lídia Kertész Imre Nobel-díjas regényének a kezdő mondatát választotta, így írt elbeszélést. Feszes, jól megírt munka. Örömmel közlöm. 


PAPP LÍDIA

A mi osztályunk

 Ma nem mentem iskolába. Tegnap sem voltam iskolában. Igazából pont egy hónapja nem szabad bemenni. 

Persze az nem hiányzik, hogy a Bazsiék a nagyszünetben ellopják a tolltartómat és a kukába borítsák a tartalmát. Meg az se, hogy matekon a Galambos Tibi bökdössön a ceruzájával. Mindig matek előtt hegyezte ki, gondosan, hogy aztán a lapockám közé szúrja, és tele szájjal összeröhögjenek a Bazsival. Eddig nem mertem senkinek se szólni, csak a Zsuzska tudja.

A Zsuzska kicsit hiányzik.

Azt mondta, hogy majd kiforralunk egy jó kis bosszút a fiúk ellen. De aztán jött ez az egész. A vírus, a lezárások meg a digitális oktatás. Egyik napról a másikra kellett átállni. Nekem nem volt ellene kifogásom, de a Zsuzska nem szeret otthon lenni. Az apja miatt. Túl sokat veszekednek. Biosz szakkörre járt meg kosarazni, meg énekkarra, meg minden marhaságra, hogy minél kevesebbet legyen otthon. A biológia mondjuk tényleg érdekelte, a Losonczi tanárnőért meg egyenesen rajongott.

A fiúk persze ugyanolyan rosszak a képernyők mögött is, egyedül a Losonczi tanárnő tudta őket megfegyelmezni. Nála semmilyen trükköt nem mertek megcsinálni, a ceruzásat pláne nem. Szerettük az óráit. Az egész vírus dolgot is tök jól elmagyarázta még az egyik utolsó tantermi órán. Nála megértettük, miért olyan fontos a távolságtartás. Persze a fél osztályt még így se érdekelte, ugyanúgy bandáztak tanítás után, mint eddig. Átmásztak a suli mögötti lezárt játszótérre, vitték a gördeszkájukat meg a dugi cigit, amíg a közteresek haza nem zavarták őket.

Ma este mi is ki fogunk menni a térre a Zsuzskával. Nem találtunk jobb helyet, a bioszterem ablaka pedig pont oda néz. Nem számít most se a Bazsi se a Galambos Tibi. Azt beszéltük meg, hogy ma együtt leszünk, mind a 22-en, csak mi, akik ott voltak aznap. A mécseseket már megvettem, az az én feladatom volt, öngyújtó pedig úgyis lesz a fiúknál.

Persze lesz egy rövid, hivatalos megemlékezés is a suli előtt, ahova jön az egész tanári kar meg a többi felsős. Ott lesz a Losonczi tanárnő osztálya is, még csak ötödikesek.

Egyikük se látta, azt, amit mi. Nem őket kérdezte először az újság meg a tévé, hanem minket, a szemtanúkat. Az egész 7b-t, kivéve a Kiss Dorkát, mert a Kiss Dorka beteg volt aznap. Nekünk kellett elmondanunk a fennakadt szemeket, a földre zuhanó szemüveget és a száj sarkából kibuggyanó habot. Azt, hogy már csak 10 perc lett volna hátra az online bioszból, amikor a Losonczi tanárnő leesett a székről. Hogy hiába hívtuk, kiabáltunk, üvöltöttünk az otthoni monitorok mögötti a mikrofonokba, ő csak feküdt a padlón. Talán erre jött be a férje, talán a puffanásra, nem tudom. Tehetetlenek voltunk a gépek mögött, azok lettünk volna a valóságban is. A Bazsi csak azt mondogatta, hogy „tanárnő keljen fel.” Láttuk, ahogy a férje megpróbálja újraéleszteni, ahogy tárcsázza a mentőket. Az egész olyan volt, mintha nem is lenne igaz. Mi csak a képernyő mögött láttunk halált, filmeken meg játékokon, a képernyő mögötti halál pedig sosem igaz. Hittünk benne, hogy ez sem lesz az. A Zsuzska volt az első, aki lekapcsolta a kameráját és kilépett az óráról, aztán sorban mindannyian lehajtottuk a laptopok tetejét.

Állítólag kell majd egy pszichológus. Nem tudom, hogy kell-e, csak azt tudom, hogy sokáig szeretnék ott maradni a titkos virrasztáson az osztállyal.

 


Nincsenek megjegyzések: