2023. április 5., szerda

Szépírói kurzus 2023/tavasz/14 - Mile Judit novellája

 A Kodolányi János Egyetem Szépírói Műhelye idén is folytatódik. A kurzusra a felhívás itt olvasható, már lehet jelentkezni a következő, őszi félévre. A  Próza kurzus hallgatója, Mile Judit azt a házi feladatot választotta, hogy Örkény István: A Sátán Füreden című elbeszélése nyomán kisprózát ír. A "kísértés" örök téma. Mile Juditnak gratulálok, kiváló munka.


Mile Judit

Megkísértve

 

Ritka utasforgalma miatt, a távolsági buszmegállót csak egy ócska tábla jelzi, ami magányosan nyújtózik a forró nap felé. Látomásként rezegnek a hőség fátylán át a távoli fák. Forró szellő kapja föl az aszálytól száraz termőföld elporlott szemcséit. A perzselő kánikula hőségét a beton kíméletlenül ontja vissza, az országút szélén várakozó fiúra és lányra. A két fiatal utazó nem ismeri egymást, pár lépés távolságot tartva tikkadtan görnyednek a telefonjaik fölé. Szélsebesen mozognak ujjaik a készüléken, amin ismeretlen arcokat húzgálnak jobbra és balra. Egy hangos, Jó napot kívánok! ,zökkenti ki őket a tevékenységükből, egymásra néznek, mintha a másik tudná, hogy kerül ide ez a különös alak. Egy férfi, elegáns fekete öltönyben, nyakkendőtlen szikrázóan fehér ingben, csuklóját lazán öleli a drága karóra, ahogy közelebb lép, cipője orrán megfeszül a kígyóbőr. Az idegen megnyerő hangon fesztelenül társalogni kezd.

Használják a legújabb MyMI appot?

Nem.  Az, mit tud? – érdeklődik a fiú.

Kisasszony, ön sem ismeri?

Nem.

Akkor elárulom, mit tud. Mindent. Aki használja, mindent tudni fog!

Klassz. Mégis mennyire mindent? tudakolja a fiú.

Bármit. A megadott parancsszavakból, kívánságuk szerint hoz létre hivatalos levelet, önéletrajzot állásinterjúra, szerelmes vallomást, grafikát, verset, zeneművet akár tudományos értekezést ír.

A matek leckémet megcsinálja? – lelkesedik a fiatalember.

Természetesen.

Ha magának van ilyen, próbáljuk ki, mutassa, mit tud kéri a fiú.

Rendben – és az idegen miközben a fiú mellé lép, egy elegáns mozdulattal előveszi vakítóan fényes telefonját jól szabott zakója belső zsebéből. A fiú megbűvölve bámul a telefon kijelzőjébe. A lány hunyorogva nézi a készülék hátlapján megcsillanó, bántóan fénylő gyümölcsöt, amibe valaki bele harapott.

Mire vágyik, mit próbáljunk ki?

Sosem tudtam rajzolni. Lássuk, ez hogy tud.

Mondjon öt szót, és azonnal kész a grafika.

Jó. Akkor legyen, szárny, ló, szarv, villám, tenger.

Kész is van. Nézze.

Azta, de menő! Egy unikornis száll a viharos tenger fölött. Nahát, de jó lett!

Az elkészült grafikának, az ön képzelete sem szab határt, mert ez a mesterséges intelligencia, önfejlesztő. Hát nem nagyszerű?

Inkább félelmetes. – állapítja meg elcsukló hangon a fiatal lány, a válluk fölött nézve a kijelzőt.

Ó, ne hagyjuk ki a hölgyet sem! Halljuk, mondjon öt szót! – fordul nyájas hangon az idegen a lány felé.

Hűsítő, zápor, most.

Bár, ez csak három szó volt, de kész is van. Nézze. Micsoda rendkívül szürreális ábrázolása a mostnak. Igézően tökéletes!

Nem, nem az – jelenti ki szárazon a lány.

Hosszú barna haját lófarokba fogja, miközben távolabb vonul. A két férfi értetlenül néz utána. Látják, ahogy a távolodó lány a tarkójáról a legördülő izzadságcseppeket tenyerével letörli. Hátat fordítva áll még egy fél percig, majd felszáll a megváltásként érkező távolsági buszra.

 

 

 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések: